eMooChaplin's different concepts

Stone Hotel / Prímás - sziget

Évtizedek óta a város egyik megoldatlan problémája az, hogy egyetlen meglehetősen lepukkadt szocreál felfogásban épült szállodán kívül sehol nem tudja elhelyezni az évente idelátogató több százezer turistát !
Ja...van még néhány panzió is-egy kezemen összeszámolható-egy kemping ...és game over !
Ezen "balkáni infrastrukturális " szolgáltatással bírva talán nem is meglepő, hogy kiérdemeltük az
egynapos város kitüntető címet idegenforgalmi körökben !
Az utóbbi két-három évben azonban új szelek kezdtek fújdogálni ! Városunk vezetői terveket kezdtek szövögetni egy másik Esztergomról ahol mediterrán főtér hangulatos kávézókkal és éttermekkel,élményfürdő wellness szolgáltatásokkal,és hotelek minden igényt kielégítve várják az idelátogatókat. A tapicskoljuk együtt egymás körül a langyos pisit korszaknak remélhetőleg befellegzett !
Meg is hirdették a pályázatokat annak rendje és módja szerint.A projektekre szép számmal és neves építészek jelentkeztek, hol szerényebb hol meg meglepően merész tervekkel.Egy ilyen a Prímás-sziget végébe tervezett hatcsillagos hotel tervrajzaival kereste meg a várost a Zobóki-Demeter Építésziroda.Számomra egyébként meglepetésre el is nyerte a városatyák tetszését ezzel a látványos és semmiképpen sem hagyományos elképzeléssel!



Természetesen tradicionálisan magyar hungaricumként ennek a változásnak sem tudunk egyformán és őszintén örülni ! Mi más mint "natürlich" , a politikai hovatartozás a köbe és sajnos agyakba égetett ideológia osztja meg az esztergomiakat...is !
Egyik helyi honlapon V. nevű blogger azóta amióta nyilvánossá vált e tender nyertesének neve illetve az általa megálmodott koncepció, azóta osztja szakmailag megalapozatlan kétséges igéit az általa gonosz városcsúfítónak titulált egyébként nemzetközi szinten is jegyzett építészstúdió ellen .
Saját véleményét alátámasztandó megerősítést kért egy népszerű urbanisztikai blogon világgá kürtölve a kérdést " Elcsúfítják Esztergomot?"
Nemsokára meg is érkeztek a válaszok melyeknek döntő többsége ... hát finoman szólva sem osztották V. véleményét ! Legfrappánsabb válaszból egy röpke idézet,amivel teljes mértékben egyet tudok érteni !

Idézet:"Hogy Esztergom városképének kárára válnak e ezek a beruházások? Én nem hiszem. Valószínűleg az élményfürdő nem csekély vendégéjszakát - és talán jó pár munkahelyet is - hozott a városnak. Valószínűleg az újabb fürdőfejlesztés és hotelek még több munkahelyet, és még több, a városban elkötött forintot hoznak majd az Alkotmánybíróságunk székhelyének. A városkép ugyanis nem csak a falak, és puttók, meg sáfrányleveles konzolok kumulációja, hanem attól sokkalta több, és komplexebb. Bennem pedig sokkal jobb kép fog kialakulni egy használható, és a korral haladó városról, mint egy csendes, kongó utcájú skanzenről. 2009-et írunk, sose feledjük!"


Minden tiszteletem az olyan embereké akik tehetségükkel , kreativitásukkal és valódi értékeken alapuló lokálpatriotizmusukkal próbálják meg saját városukat, környezetüket, életterüket szebbé tenni,fejleszteni és ha kell megóvni !De ... óvatosan fogalmazok amikor azt mondom,hogy
még értelmes párbeszédre sem méltóak azok akik álságos lokálpatriotizmusuk mögül nem is titkolt szimbiózisban élve az egyik-tök mindegy melyik- oldal ideológiájával gyakorlatilag mindent és mindenkit csak fekázni képesek !

Úgy gondolom nem járható út ez ! Nem hiszem,hogy akár az ország akár a város hasznára válna ha ideológiai platformok kicsinyes háborúja miatt hiúsulnának meg ilyen és hasonló projektek itt és szerte az országban !



9 megjegyzés:

Szerencsésebbnek tartom azt a helyzetet, mikor az ember először a saját háza táján tesz rendet, után meg tovább. Először nyerje meg a város lakóit azzal, hogy számukra kedves környezetet teremt, majd őket bevonva dolgokba kezd nagyléptékű változtatásokba.
Ugyanis ha az ott lakó jól érzi magát minden szempontból a városában, akkor az idelátogató ezt "veszi", és "elvegyülve" a helyiek közösségében élvezi a hely adta lehetőségeket.


Ebben nincs vita közöttünk ! Véleményeddel maximálisan egyet tudok érteni ! :)


Kedves eMooChaplin!

Szal én vagyok "V".
Ad 1: Nem vagyok blogger, sose vezettem blogot.
Ad 2: Sehol nem írtam, hogy "Elcsúfítják Esztergomot", ezt az urbanista blog tulajdonosa írta címnek, nem én.
Ad 3: "Az egyik helyi honlapon" évek óta nem írok. Légty szíves vedd a fáradtságot és nézd meg, hogy kinek a neve áll a cikk (vagyis csak egy link) mellett. Nem az enyém.
Ad 4: "Megerősítést" sosem kértem, arra voltam kiváncsi, hogy az urbanistának mi a véleménye.
Ad 5: Fingod nincs, hogy mi a politikai hitvallásom, örülnék, ha ilyen kérdésben nem foglalnál állást.
Ad 6: A te blogod arra épít, hogy én a szálloda ellen agitálok, amikor én nem írtam arról, hogy nem kell szálloda, hanem azt írtam, hogy okádék (sic) a Finta-féle vonal. Randa mint a bűn. Ha összeszedsz nekem 10 embert, aki azt mondja, hogy a Hotel Aqua szép, akkor gratulálok.
Ad 7: Az urbanistés levelem miatt meg tuti nem hiúsul meg semmilyen beruházás, ne akard túllihegni a dolgot. Én nem folytatok ideológiai háborút, csak nem tetszik az építészeti stílus. Ne akard a politikát belemagyarázni! Pont az olyan emberek mint te magyaráznak minden megszólalás mögé politikát. Ettől itat át mindent a mocskos politika, ezt ne kend rám. Én nem írtam politikáról, pártokról.
Ad 8:"amióta nyilvánossá vált e tender nyertesének neve illetve az általa megálmodott koncepció"
Hát ez sem talált. Nekem van 2005-ből származó látványtervem a Finta-hotelről. Azt is Finta tervezte, de az még nem volt ilyen förmedvény. Ha érdekel megkeresem neked. Amúgy meg mi az, hogy "azóta"? Egy levelet írtam csak, és ennyi.
Amúgy semmi bajom a posttal :D


Abban is téved a blog, hogy számos pályázat érkezett a város felhívására.
A fürdő szálló és környéke pályázatra egy, azaz egy pályázó volt, és az élményfürdővel szembenire sem tolongtak.
A szigetiről azt sem tudtam, hogy meghirdették, de nem hallottam róla, hogy válogatás lett volna.


Kedves Villy !

Szerintem félre értettél ! Én nem a Finta féle Hotel Aqua amúgy szerintem is fatálisan elbaltázott terveiről hanem a sziget végébe tervezett Zobóki féle hotelről írtam feljebb !
Tehát egyetértek veled abban , hogy bűnranda lesz az Aqua ha így felépül, és úgy látom egyetértünk abban is, hogy vérlázító és gusztustalan az olyan szintű nyomulása a politikának és benne politikusainknak is kis hazánkban hogy mára megfojt szinte mindent és mindenkit!Nézz körül hová jutottunk röpke 19 év alatt! Közép-európa béna kacsája lettünk és Európa szánakozva mosolyog rajtunk !Pedig a magyar nép nem ezt érdemli !!!És nem másnak mint az idióta, tehetségtelen ,kapzsi politikusainknak és általuk képviselt politikának köszönhetjük a mára kialakult tragikus helyzetet! Hagyni kellene a magyar embert szabadon gondolkodni,önállóan dönteni ...és gondolom szerinted is ...elsősorban felnőttnek tekinteni !!!
Ha valótlanságot állítottam illetve akaratlanul is megbántottalak akkor azért meg mea culpa ! És köszi a postot !
Üdv : eMooChaplin ! :D


Kedves Névtelen!
Melyik szigetire gondolsz? Mert a Stone Hotel úgy tudom magánberuházás, azt nem az önkormányzat hirdette meg.

Kedves eMooChaplin!

Bocs, ha félreértettem a kövi 2 mondatot:
"a politikai hovatartozás a köbe és sajnos agyakba égetett ideológia osztja meg az esztergomiakat...is"
illetve:
"gonosz városcsúfítónak titulált egyébként nemzetközi szinten is jegyzett építészstúdió"

Mivel -mint fent is írtam a névtelen hozzászólónak- a Kőhotel magánberuházás, ergo nem nagyon látok benne politikai vonalat, és mivel csak a Fintáékról írtam rosszat a levélben, én azt hittem az Aquáról van szó, mert ugye a többit nem Fintáék tervezték.

Ettől függetlenül szerintem önkormányzati szinten meg kellene tiltani a pártok szerepvállalását. Elég vad ötlet, de szerintem sokkal nyugodtabb lenne a világ, és kevésbé lenne napi téma a "fideszes vagy mszp-s város". Meg kéne nézni, hogy van-e olyan ország, ahol a pártok régiós/tartományi/megyei stb szint alatt (kistérség vagy helyi önkormányat)nem működhetnek. Szerintem a világ legnagyobb marhasága, hogy az emeberek helyi szinten pártpreferencia alapján szavaznak, mert ilyenkor nem a helyi közösségben az asztalra valamit letevő embert választja meg, hanem inkább a kedvenc pártját erősíti inkább... Mindezt attól függetlenül, hogy pl sosem hallott az illetőről korábban.

A Hotel Aqua a 2005-ben bemutatott látványterveken még így nézett ki:
http://villy.extra.hu/kepek/modell1.jpg
http://villy.extra.hu/kepek/modell3.jpg


Ettől függetlenül szerintem önkormányzati szinten meg kellene tiltani a pártok szerepvállalását. Elég vad ötlet, de szerintem sokkal nyugodtabb lenne a világ, és kevésbé lenne napi téma a "fideszes vagy mszp-s város".

Szerintem a világ legnagyobb marhasága, hogy az emeberek helyi szinten pártpreferencia alapján szavaznak, mert ilyenkor nem a helyi közösségben az asztalra valamit letevő embert választja meg, hanem inkább a kedvenc pártját erősíti inkább... Mindezt attól függetlenül, hogy pl sosem hallott az illetőről korábban.

Szia Villy. A fentiekkel maximálisan egyetértek (ezt már jómagam is mondtam a legutóbbi önk.választások előtt is). Mint ahogy azzal is, hogy a Hotel Aqua az Aquaszigettel együtt úgy lesz okádék, ahogy. Az Aquasziget máris az.

A Stone Hotel - érdekes. Majd meglátjuk. Azért annak örülök, hogy nem a város közepére tervezték:)

Üdv. Gigi


"Az utóbbi két-három évben azonban új szelek kezdtek fújdogálni!"

Khm, 9-10.

"Városunk vezetői terveket kezdtek szövögetni egy másik Esztergomról ahol mediterrán főtér hangulatos kávézókkal és éttermekkel,élményfürdő wellness szolgáltatásokkal,és hotelek minden igényt kielégítve várják az idelátogatókat."

Mondom, mar a 2002-es polgarmesteri kampanyban benne voltak ezek az igeretek.

"A tapicskoljuk együtt egymás körül a langyos pisit korszaknak remélhetőleg befellegzett!"

A, az folyik folyamatosan 20 eve.

A Stone hotel jol nez ki, remeljuk nem tesz be neki a valsag. A Maria Valeria sem rossz, de iskola melle ilyet epiteni szerintem egy kisse elbaltazott koncepcio. A Hotel Aqua formedveny, ebben egyet kell ertenunk. A regi Volan szallohoz lenne melto - nem tudom arra emlekszel-e...


Szeva Cserépj !

Ki ne tudná elfelejteni azt a "remek" építményt ! :D
A Mária Valéria szerintem a helyén van ! Azt viszont nem értem , hogy az iskola mit keres a szigeten !!! Nem vall az odaépítése sem hosszú távban gondolkodó városkép tervezésre sem a jövőben gondolkodó tudatos turisztikai elképzelésekre ! Pedig akkor még ötéves tervekben gondolkodtunk ám!!!
Egyébként mint feljebb olvashattad az Aqua koncepcióval én sem értek egyet! Viszont a legutóbbi Hídlapban megjelent látványtervekben
azért felfedezhető némi organikus kapcsolat az élményfürdő és a hotel között ! Nem ?
...Az a húsz év pisituning sajnos nem annyi, hanem szomorú,de inkább már 30 éve folyik ebben az országban ! :(

Hello Névtelen !

Hozzászólásoddal teljesen egyet tudok érteni !!! :)


Manzárd Café

Szakállmesék

eMooChaplin's different concepts Headline

eMooChaplin's  different  concepts

Input Comments

Most megmondhatod

Címkék

daily fresh (44) bears (42) mackóskodások (39) pozitív.trip (36) music (33) szubjektiv (33) magánvélemény (31) video (31) fülbemászó (29) creative (28) maci (28) sockoskodó (28) Home Culture (26) design (26) deco (21) ads (20) beard (20) media (19) Love (17) gay creative (17) photo (16) fetish.mackóskodások (15) szakáll (15) Férfias játékok (14) art (14) gay art (14) 7vége (13) trip (13) apró csodák (12) best on the web (12) foto (12) lélekbúvár (12) szarkazmus (12) Brumi (10) break (10) kő kövön (9) melegség (9) architect (8) cub (8) esztergom (8) gay designers (8) melegjog (8) retro (8) Pömpi (7) london (7) negatív (7) szerelem (7) szőr (7) urban (7) graffiti (6) jazz (6) különvélemény (6) minimal (6) high tech (5) inEnglish (5) independent fashion (5) sweet home (5) Exterface (4) deep (4) electrooo (4) fashion (4) identitás (4) kölkök (4) meleg zene (4) spot (4) születésnap (4) MAGYARSÁGTUDAT (3) anti vodafone (3) darqo (3) deep house (3) partytájm (3) 45 (2) Izland (2) King of the Pop (2) Lao-Ce (2) Sigurdardóttir (2) Szakállmesék (2) Talvin Singh (2) Walter Van Beirendonck (2) Zed (2) dub (2) gtalk (2) house (2) m születésnap (2) macibakancs (2) mobil (2) photoshop (2) szineMa (2) tavasz (2) tolerancia (2) triphop (2) two Hearts (2) vers mindenkinek (2) vuk (2) 2010 (1) 30 (1) Aarnio (1) Air (1) Ari Gold (1) Aurumania (1) Aymeric Giraudel (1) Björk (1) Bodrogi András (1) Corvin tető (1) David Cantero (1) Eric Schwabel (1) Gus Gus (1) Jézus (1) Karim Rashid (1) Karrci (1) Karácsony (1) Koop (1) Kozma Orsi (1) Madonna (1) Michael Jackson (1) MÁRCIUS 15 (1) Neo (1) Nitin Sawhney (1) Nyár (1) Oliviero Toscani (1) Panton (1) Petőfi (1) Portishead (1) Portugália (1) Qashqai (1) Röyksopp (1) Smog (1) St.Germain (1) Swarowski (1) Teremtés (1) Tom of Finland (1) Vonzások (1) Xmas (1) andrea bocelli (1) belga (1) bicaj (1) coffe house (1) critical mass (1) dekadens (1) esztétika (1) feng shui (1) finn design (1) fosadék (1) fürdőszoba (1) heath ledger (1) lamp (1) leszbikus (1) m (1) milky bear (1) minmal (1) nu jazz (1) sokk (1) szocióda (1) szürrealista (1) tabla (1) talicska (1) toscana (1) trance (1) videoads (1) white (1) wombat (1)

Online

Idetévedtek eddig


View My Stats

free counters

Followers

vote for gay blogs at Best Male Blogs!
gay porn at gaydemon

Cool Links